Birou Mediator Autorizat specializat în medierea infracțiunilor

   
     Tel: 0757 398 923 | Email: dorin@mediatorautorizat.ro
Tap To Call

Procedura Medierii Penale   arrow

1. Din punct de vedere procedural, medierea penala incepe prin demararea procedurilor de mediere de catre una din parti, faptuitor sau victima (daca este interesata de solutionarea mai rapida a situatiei ori recuperare rapida a prejudiciului), care se va adresa unui mediator. Cei aflati in arest preventiv pot apela la un mediator prin terte persoane ori prin solicitarea directa a mediatorului  care se va deplasa la centrul de detentie preventiva. Demararea serviciilor de mediere se face in baza unei solicitari de mediere formulate de catre una din partile conflictului penal, concretizata intr-un Contract de Pregatire a medierii. In baza acestui contract mediatorul trimite o invitatie la mediere partii adverse si discuta cu aceasta pe orice cale o considera el necesara/oportuna, despre mediere, beneficiile si procedura medierii, rolul sau de mediatior- sedinta preliminara medierii. In aceasta etapa – denumita in practica etapa de pregatire a medierii – mediatorul este dator sa depuna toate diligentele pentru determinarea partilor din conflictul penal pentru solutionarea amiabila a conflictului. Toate partile din conflict trebuie sa inteleaga rolul si scopul medierii, rolul mediatorului, procedura, efectele medierii.  Este o etapa foarte importanta in medierea penala, din acest motiv contractul de pregatire a medierii obliga si responsabilizeaza mediatorul pentru o eventuala mediere a conflictului penal, si pentru o intelegere toatala a partilor din conflict, daca acestea vor gasi solutia amiabila care le multumeste pe fiecare in parte. In aceasta etapa mediatorul se „lupta”cu reticenta victimelor fata de o intelegere amiabila cu faptuitorul.

2. Mediatorul va parcurge cu partile sedinta de informare privind medierea – etapa de pregatire a medierii (discutii preliminare privind procedura de mediere), in care le va explica partilor din conflictul penal procedurile si regulile procesului de mediere, beneficiile pentru fiecare daca mediaza conflictul lor si ajung la o intelegere, obligatiile si drepturile lor in mediere si efectele penale ale unui eventual Acord de mediere in dosarul penal.

3. Daca partile in urma etapei de pregatire a medierii aleg sa parcurga procesul de mediere, medierea de fond incepe dupa semnarea Contractului de Mediere. Toate discutiile din procesul de mediere vor fi confidentiale. Discutiile pot avea loc in zile separate cu fiecare parte din conflict, la biroul mediatorului, ori in alte locatii acceptate de parti (de ex pentru batrani ori invalizi domiciliul acestora), care asigura conditiile de confidentialite si sunt propice medierii. Este de la sine inteles ca in momentele initiale ale medierii mediatorul va lua legatura in mod separat cu partile si doar daca pe parcurs observa o deschidere si o posibilitate/necesitate de intruniri comune, cu acceptul expres al partilor, va proceda la intalniri comune. Asta daca este posibil si se doreste expres de catre partile din conflict. In situatia in care suspectul este in penitenciar ori la un centru de detinere/arest preventiv, sedintele de mediere vor avea loc separat, intre mediator si faptuitor, la locul de grefa din institutia unde este in arest. Tot la domiciliul se va deplasa mediatorul la persoanele arestate la domiciliu, care nu pot parasi domiciliul pe durata perioadei de arest la domiciliu. O mediere penala poate incepe si se poate termina fara ca partile din conflict sa se vada, propunerile lor fiind vehiculate de la una la alta de catre mediator. Chiar si actele finale se pot semna in mod separat. Totul va depinde de natura conflictului si de situatia si relatia dintre parti. Intr-adevar, munca mediatorului va fi mai mare, contactul cu o parte si transmiterea informatiilor si documentelor catre cealalta parte va fi sacadata, insa acest lucru nu dauneaza medierii atat timp cat mediatorul tine partile in “priza medierii”, adica le implica activ in mediere si discutiile generatoare de solutii la conflict, si le ajuta sa isi cantareasca si sa isi negocieze in mod judicios interesele incidente in cauza.

4. In urma medierii, se redacteaza de mediator un PROCES VERBAL DE FINALIZARE A MEDIERII, indiferent de rezultatul medierii (intelegere totala a partilor, intelegere partiala a partilor, fara solutii amiabile). Rezultatul sedintelor de discutii poate fi un rezultat total sau partial. Partile pot ajunge la o intelegere amiabila privind toate aspectele conflictului penal ori la o intelegere partiala, unele aspecte conflictuale ramanand nesolutionate. Intelegerea partilor va fi redactata de catre mediator sub forma unui ACORD DE MEDIERE. 

5. Acordul de Mediere se anexeaza Procesului Verbal de Inchidere a medierii, si se trimite de catre mediator organului judiciar competent (sectiei de politie, parchetului ori instantei de judecata), in original si format electronic.

6. ACORDUL DE MEDIERE va contine exact intelegerea discutata, analizata si agreata de partile din conflictul penal – faptuitor si parte vatamata/victima, declaratia partilor din conflict ca s-au inteles in mod total si definitiv. Solutia partilor la conflict le apartine intrutotul, mediatorul doar facilitandu-o si redactandu-o conform legii medierii. Deasemeni in ACORDUL DE MEDIERE se insereaza si declaratia victimei ca doreste ca suspectul sa nu mai fie tras la raspundere penala, asadar ca doreste exonerarea de raspundere penala a faptuitorului in baza intelegerii intervenite intre ei cu ajutorul mediatorului, ca efect al legii. De cele mai multe ori intelegerea amiabila va cuprinde si dispozitii privind plata de catre faptuitor a cheltuielilor judiciare ce se vor stabili in dosar. 

Organul judiciar ia act de intelegerea partilor stipulata in ACORDUL DE MEDIERE si procedeaza in consecinta conform regulilor de procedura penala, si anume dispune incetarea procesului penal in baza art 16 lit g din Noul Cod de Procedura Penala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *