Birou Mediator Autorizat specializat în medierea infracțiunilor

   
     Tel: 0757 398 923 | Email: dorin@mediatorautorizat.ro
Tap To Call

Principiile medierii   arrow

Procesul de Mediere se desfăsoară în baza unor principii fundamentale care trebuie respectate de către mediator pe întreg parcursul medierii. Mediatorul este obligat să respecte aceste principii și reguli fundamentale în fiecare fază a procesului de mediere și să aducă la cunoștința părților orice informație sau situație care ar duce la periclitarea respectării acestor principii. Această obligație este nelimitată țî timp pentru mediator.

Principii generale ale medierii

 

Principiul Autodeterminării părților

Principiul Confidențialității

Principiul Echidistantei – Imparțialității

Principiul Neutralității

Principiul Informării prealabile privind procedura de mediere

 

Principii speciale privind medierea penala

 

Principiul asumarii raspunderii de catre suspect/inculpat

Principiul repararii prejudiciului

Principiul prioritatii sprijinirii victimei

Principiul reintegrarii victimelor si agresorilor

Principiul respectarii drepturilor la asistenta juridica ori interpret

Principiul asigurarii conditiilor legale necesare in medierea cu minori

 

Principiul Autodeterminării părților

Părțile aleg in mod voluntar procedura Medierii, dacă doresc soluționarea amiabilă a conflictului lor. Tot ele sunt cele care aleg mediatorul. De regula mediatorul este ales de cel care initiaza procedura de mediere, insa partile pot opta schimbarea mediatorului daca acest lucru este considerat necesar. Tot ele sunt cele care negociază onorariul pentru mediere și discută cu mediatorul oportunitatea și avantajele medierii infractiunii lor.

 

Principiul Confidențialității

Procesul de Mediere se desfasoară într-un cadru confidențial. Sediul Mediatorului (sau alt loc pentru mediere dacă așa s-a stabilit de comun acord) trebuie să fie o locatie care să asigure confidențialitatea convorbirilor din timpul medierii. Mediatorul este obligat să păstreze confidențialitatea asupra oricăror date sau informații de care ia cunoștință pe parcursul medierii. Chiar și după închiderea procedurii medierii, mediatorul este obligat să păstreze confidențialitatea tuturor faptelor sau actelor de care a luat cunoștință în cadrul procesului de mediere. Această obligație este nelimitată în timp pentru mediator.

 

Principiul Echidistanței si Imparțialității

Se referă la echidistanța și imparțialitatea pe care trebuie sa o aibă mediatorul fată de părți in discuțiile din sedințele de mediere. Mediatorul va trebui să aibă o pozitie egală, nediferentiată, echilibrată, impartială față de interesele fiecărei părți în dispută/conflict. Nu poate ajuta o parte, nu o poate consilia, nu o poate îndruma să facă sau să nu facă ceva în detrimentul celeilalte părți din mediere. Orice situație care îl pune pe mediator într-o postura de parțalitate (de ex. rudenia cu una din părți, prietenia cu una din părți, afectivitatea față de una din părți, un interes material ori de altă natură, rudenia/afinitatea/prietenia cu avocatul unei din parti, etc) va trebui pusă în discuție imediat ce survine în Procesul de Mediere, și doar cu acceptul ambelor părți mediatorul poate continua procesul de mediere, și doar dacă se consideră capabil să păstreze echidistanța și imparțialitatea față de interesele incidente.

 

Principiul Neutralității

Neutralitatea Mediatorului în cauza supusă medierii este fundamentală reușitei medierii. În baza acestui principiu mediatorul va trebui să se situeze înafara intereselor personale ale părților din conflict. Mediatorul nu trebuie să aibă vreun interes în soluționarea într-un anumit mod ori în anumite condiții a respectivului conflict. Nu va avea nici un interes nici pentru sine, nici pentru altul. Lipsa oricărui interes în medierea conflictului va da putere mediatorului de a avea un proces bine structurat și va da încredere părților în a găsi o soluție diferendului, având asistența unui terț care nu are nici un interes incident în cauză, și se implică în soluționarea pe cale amiabilă a conflictului. Prin neutralitatea sa, mediatorul oferă credibilitate părților.

 

Principiul Informării prealabile privind procedura de mediere

Acest principiu are ca scop informarea părților din conflict asupra tuturor aspectelor procedurale și nu numai ale medierii. În baza acestui principiu, mediatorul este dator să explice părților ce este medierea, care sunt avantajele folosirii medierii in cazul lor, scopul medierii, procedura și regulile procesului de mediere. Informarea prealababilă se va face ambelor părti, în sedință comună ori în ședințe separate, cu referință la conflictul lor. Informarea va cuprinde și structura procesului de mediere, etapele și fazele acestuia așa cum vor fi stabilite de mediator de la caz la caz, regulile de conduită și dialog din timpul medierii. Deasemeni tot in aceasta etapa mediatorul pune in vedere efectele unui Acord de Mediere intre parti, pentru ca medierea sa poate incepe in cunostinta de cauza.

 

Principiul asumarii raspunderii de catre suspect/inculpat

Acest principiu se refera la asumarea faptei de catre faptuitor, regretul faptei si dorinta acestuia de a repara prejudiciile aduse ca urmare a infractiunii. Asumarea trebuie sa fie explicita, si sa redea intentia faptuitorului de a se indrepta si de a atenua consecintele financiare si emotionale aduse victimei, pe cat posibil.

 

Principiul repararii prejudiciului

Acest principiu deriva din cel al asumarii de catre faptuitor a infractiunii si consecintelor ei. Faptuitorul trebuie sa constientizeze ca este dator a repara toate aspectele civile ca urmari ale infractiunii. Fie ca e vorba de prejudiciu de imagine, fie ca e vorba de prejudiciu material, fie ca e vorba de prejudiciu emotional, faptuitorul trebuie sa asigure resursele si modul necesar repararii prejudiciului adus partii vatamate.

 

Principiul prioritatii sprijinirii victimei

In medierea penala, prioritatea numarul 1 este sprijinirea si ocrotirea victimei. Cu alte cuvinte orice discutie privind infractiunea si medierea infractiunii trebuie sa se focuseze pe interesele victimei in cauza, si sprijinirea acestia in terapia postconflict. Acesta este si unul din dezideratele justitiei reparatorii – restaurative. Sprijinirea victimei este un principiu al medierii penale legat direct de vointa partii vatamate de parcurge procesul de mediere. O parte vatamata nu poate fi constransa sa accepte procesul de mediere si solutionare amiabila a conflictului, iar atunci cand accepta medierea, va fi primordiala sprijinirea acesteia in limitele neutralitatii si impartialitatii mediatorului.

 

Principiul reintegrarii victimelor si inculpatilor

Este un principiu ce are ca scop depasirea conflictului penal atat de faptuitor cat si de partea vatamata prin incluziune sociala. Acestea sunt si fundamente ale justitiei reparatorii, in sensul ca faptuitorului i se da sansa iertarii si reintegrarii in societate, in familie, la locul de munca, fara a fi stigmatizat in urma infractiunii. Deasemeni partea vatamata poate, in urma unui proces de mediere penala confidential, sa fie reintegrata in mediul social, fara a suferi sau a avea traume privind reintegrarea sociala. Avem in vedere faptul ca deseori vitimele ies perdante in urma unor infractiuni, atat in ceea ce priveste stima si imaginea de sine, cat si in ceea ce priveste stigmatul social. Este inclusa in aceste discutii si terapia postconflict necesara victimei, terapie ce se poate desfasura concomitent ori ulterior medierii.

 

Principiul respectarii drepturilor la asistenta juridica ori interpret

Asistenta Juridica ori prezenta interpretului atunci cand suspectul/inculpatul opri partea vatamata nu vorbeste ori nu intelege limba romana, trebuie puse in vedere de catre mediator. Procesul de mediere nu se poate desfasura decat in conditii legale in ceea ce priveste prezenta avocatului in medierea penala, ori a interpretului, avocat sau interpret care ramane la alegerea libera a partilor din procesul de mediere, mediatorul neavand nici un drept sa solicite serviciile unui anume avocat ori unui anume interpret.

 

Principiul asigurarii conditiilor legale necesare in medierea cu minori

In infractiunile cu minori medierea se poate desfasura daca acestia sunt reprezentati de parintii lor ori autoritatea tutelara acolo unde este cazul, si cu asigurarea asistentei juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *